Cserna-vadvizek királya

Események

No events

A Cserna Románia raftingolható folyóinak királya. Mind a környezet/látvány mind pedig a folyó technikás volta csábító célpontá teszi a vízek kedelői száámára, amit nem szabad kihagyni a meglátogatnivaló helyek listájáról.

Megközelítés: személygépkocsival az E70-es nemzetközi úton Karánsebes és Orsova irányából, Dn67D-es nemzeti úton Herkulesfürdőig
Találkozási hely:  Dumbrava Motelnél, az út jobb oldalán Herkulesfürdő fölött Cerna falu irányába haladva

Evezett szakaszok:
1. szakasz, hossz: 4 km, 1,5-2 óra
2. szakasz, hossz: 8 km, 2-3 ore
Nehézség: WW I-IV

Leírás: Neve a „fekete” jelentésű szláv szóból való. Maga a Cserna egy vízkeletből, a Godján-hegység egyik szurdokának fejénél tör elő. Nem sokkal lejjebb a Valea lui Iovan víztározó gyűjti össze a hegység déli oldalának patakjait, melyek egyike 2070 méteres magasságban ered. Dél-délnyugati irányban, főként mészkőből álló, látványos képződményekben bővelkedő hegyek között, gyakran igen mély völgyben halad. Vízhozamának 54%-a felszín alatti vizekből származik. Egy körülbelül 25 kilométeres szakaszon természetes határt alkot Mehedinți és Krassó-Szörény megye között, ez a szakasz 1920 előtt államhatár is volt. A Herkulesfürő fölött épített, 87 hektáros Prisaca víztározó energiáját a város fölött öt kilométerrel egy vízerőmű hasznosítja. Középső szakaszán partvidékének nagy része a Domogled-Cserna-völgy Nemzeti Park tartozik. Legfontosabb mellékvize a jobb oldali Belareka, amellyel Pecsenyeskánál  egyesül. Alsó szakasza mentén a rómaiak vízvezetéket építettek, amelyet 1739-ben helyreállítottak. Orsova fölött ömlik a Duna egy hosszan kinyúló öblébe.
Mindkét raftingtúra felejthetetlen élményt nyújt. A folyó medre keskeny, olykor annyira elszűkül, hogy a raftok épp csak el tudnak menni. Az élvezetet csak fokozzák az egymást majdnem érő kanyarok és a rengeteg szikla meg oriás kő ami tarkítja a medret. A folyó nagy vízszint különbséget tesz meg, a vízlépcsők egymást váltogatják. A túra során gyakran megállunk pihenni. Az akadályok egyik a másikat követik, emiatt elöttük megállásra kényszerülünk annak érdekében, hogy a megfelelő útvonalat tudjuk kiválasztani.

A környéken kérésre szervezhetünk: hegyi kerékpározást, íjászkodást,kajak és kenu túrát a Kazán szorosban, rapelezést, tirolizást, trekkinget, kanyonjárást. A cserna rafting könnyen összeköthető egy Néra rafting túrával is.

Szálláslehetőség: Roua de munte Panzió (Herkulesfürdő),  Dumbrava Motel (Herkulesfürdő fölött)

 

Ár : 1 túra, 1 nap (legkevesebb 12 személy): 45 euró/személy

2 túra, 2 nap (legkevesebb 8 személy): 79 euró/személy

Az ár tartalmazza: professzionális rafting felszerelést (csónak, evező, mentőmellény, neoprén ruha és lábbeli, védő sisak), felkészítőt és túravezetést (IRF minosítéssel rendelkező túravezetők), na meg nem utolsó sorban egy felejthetetlen élményt.
Az ár nem tartalmazza: szállítást a helyszínre, étkezést, szállást,stb.

A tevékenységeket képzett és tapasztalt túravezetők koordinálják és minden a lehető legnagyobb biztonságban zajlik.

Kapcsolat

OUTDOOR EXPERIENCE
Outdoorexperience logooffice(at)outdoorexperience.ro
tel: +4 0747835624, +4 0757287639

Partnerek

Az általunk használt evezős felszerelések beszállítója a: